Co zjeść w Bałtowie? Dania regionalne, świętokrzyskie i staropolskie

Posted on

Podróżujemy, aby poznawać. Poznawać miejsca, ludzi, kulturę. Ciekawi nas, czym dane miejsce różni się od innych, co wyjątkowego spotka nas właśnie tutaj, czego nie warto przegapić, bo nigdzie indziej tego nie odnajdziemy.
Poznajemy poprzez zmysły – widzimy, słyszymy, czujemy, dotykamy i… smakujemy. Czymże byłaby więc rodzinna wyprawa do Bałtowa bez skosztowania lokalnych przysmaków oraz tradycyjnej polskiej kuchni? Zastanawiasz się co zjeść w Bałtowie? Nasza miejscowość i jej świętokrzyskie okolice mają w swojej tradycji kilka perełek, których nie można odpuścić!

 

Co zjeść w Bałtowie?

  1. „Kluchy Bałtuchy”

    Kluchy Bałtuchy - co zjeść w Bałtowie?

    Prawdziwy specjał bałtowskiej ziemi. Delikatne kluski ziemniaczane w kształcie kulek lub podłużne, nadziewane farszem wieprzowo-drobiowym . Całość, tradycyjnie nawiązująca do staropolskich pyz, oblana jest domowym sosem z pieczarek.

  2. Pierogi z kaszanką

    Pierogi z kaszanką - co zjeść w Bałtowie?

    Kiedy zapytamy o najbardziej tradycyjne polskie danie, bardzo wiele osób bez wahania odpowie – pierogi. Danie to od setek lat przygotowywane jest w najróżniejszych wariantach słonych i słodkich. Specjałem lokalnej kuchni, rzadko spotykanym w innych częściach Polski są pierogi z kaszanką.
    Okraszone szklistą cebulką, z lekką nutą pikantności, przypadły do gustu już tysiącom gości, choć nie zawsze byli oni od początku przekonani, że to danie może smakować tak wyjątkowo!

  3. Barszcz z kiszonej kapusty z kiełbasą i ziemniakami

    Kiedyś podawany z konieczności, dziś jako rarytas. Wyjątkowy smak naszego barszczu wynika z bardzo tradycyjnego przepisu, który jedna z naszych wspaniałych kucharek otrzymała od swojej babci. Świetnie rozgrzewa w chłodniejsze dni, a wybornie sprawdza się również jako kuracja dla naszych gości, którzy dzień wcześniej zabawili do późna przy wesoło skwierczącym grillu.

  4. Rosół wiejski z ręcznie krojonymi kluskami

    Prawdziwie wiejski, bez grama sztuczności rosół, gotujemy zawsze w oparciu o kilka rodzajów mięs. Wołowina, kaczka oraz kura z wolnego wybiegu, gotują się nawet 4 godziny zanim zostaną podane na stoły naszego lokalu. Całości dopełniają szczypta zielonej pietruszki oraz ręcznie robione kluski, tak rzadko spotykane dzisiaj przy niedzielnym obiedzie.

  5. Chłodnik z jajkiem i ziemniakami

    Chłodnik z jajkiem - co zjeść w Bałtowie?

    Latem niczego nie pragniemy bardziej niż odrobiny ochłody i orzeźwienia. Gorące dania rozgrzewają nas jeszcze bardziej, więc dlaczego nie ochłodzić naszych zmysłów?
    Swojska botwinka, rzodkiew, koper, jajko i ogórek, skąpane w naturalnym jogurcie i kefirze doskonale sprawdzają się w gorące popołudnia, dając upragnioną ochłodę przy letniej spiekocie.

  6. Danie Szefa Kuchni „Zajazdu pod Czarcią Stopką”

    Danie szefa - co zjeść w Bałtowie?

    Gdy już jednak trafią Państwo do naszego lokalu i zaczną się zastanawiać „Co zjeść w Bałtowie?”, niczego tak bardzo nie polecamy jak Dania naszego Szefa Kuchni. Smażona pierś z kurczaka, faszerowana suszonymi pomidorami, serem i bekonem, w towarzystwie fasolki szparagowej oraz sałaty, kiełków i pomidorów koktajlowych. Z pewnością trafi w gusta każdego smakosza, zarówno lubującego się w tradycyjnej polskiej kuchni jak i ceniącego sobie kulinarne eksperymenty.

 

Pełen wachlarz serwowanych przez nas potraw, gdzie poza kuchnią regionalną, znajdą Państwo śniadania, przekąski, pizze, dania rybne, wegetariańskie jak i przysmaki dla najmłodszych, można zobaczyć TUTAJ.
Jeśli więc dalej nie jesteście pewni, co zjeść w Bałtowie, zapraszamy serdecznie na kulinarną przygodę…

Do zobaczenia w Bałtowie!